Som Connexió: Abordant el repte tecnològic de créixer

Som Connexió: Abordant el repte tecnològic de créixer

En el marc del programa projectes Singulars abordem diferents reptes tecnològics que es deriven del creixement de la cooperativa de telecomunicacions Som Connexió.

logo_somconnexio

Som Connexió continua creixent, i hi ha processos que abans funcionaven bé però que ara s’han d’optimitzar per tal de poder donar una resposta òptima a les sòcies. Facturació, gestió d’incidències, centralització de les operacions en un ERP, són les àrees d’actuació prioritàries.

Facturació - OpenCell

Cada vegada hi ha una quantitat major de clients a què facturar i diversitat de productes/tarifes per les quals facturar. Això fa que el procés de facturació cada vegada sigui més complex i trigui dies a completar-se i la gestió dels errors en aquest procés es faci insostenible.

Després d’analitzar les necessitats s’ha decidit gestionar facturació a través d’un software open source de facturació concurrent, el qual ens permet gestionar la facturació a partir de consums massius i tarifes complexes. Creiem que és clau aquesta decisió, ja que tenir un sistema de facturació sòlid i fiable permet a les treballadores de Som Connexió continuar fent aquesta feina, tan valuosa, propera al consumidor i d’arrelament, invertint menys esforços en processos que es poden automatitzar i que permeten l’escalabilitat del model.

Podeu trobar els repositoris on treballem a Gitlab:

Gestió d’incidències, ticketing - OTRS

Cada vegada que un client sol·licita quelcom per telèfon, per la Web o per e-mail, és important poder fer-ne un seguiment traçable (que permet tenir un historial i saber en quin estat es troba, qui ha de realitzar una acció, etc…) El mateix és aplicable a altres processos interns, imaginem per exemple que tots els routers que ofereixen ADSL han de canviar la configuració per seguir funcionant, aquesta tasca inclou diferents processos i tasques amb diferents estats, potser és un procés que afecta milers de contractes i hem de poder fer-ne un seguiment exhaustiu.

Per aquest motiu s’ha decidit implantar un sistema de gestió de tickets open source. Aquest sistema ens permet treballar amb les incidències o comunicacions dels socis des d’un sistema integrat amb el nostre ERP. Aquesta decisió facilita la feina de les treballadores de Som Connexió i millora l’experiència del soci de consum, ja que mantindrà el tracte proper que caracteritza a la teleoperadora.

Els repositoris on treballem la integració amb OTRS:

  • Client Python de l’API d’OTRS - Hem realitzat algunes contribucions
  • Mòdul de Tryton - És un repositori privatiu que es va començar abans de treballar amb nosaltres. Estem treballant per tal d’obrir aquest codi.

ERP: Tota la informació de la cooperativa a un sol lloc

Un ERP és un software de gestió empresarial que permet la gestió i centralització de tota l’operativa de qualsevol empresa. Des de Coopdevs ens enfoquem a aportar aquest tipus de solucions a l’Economia Social i Solidària. Un ERP permet optimitzar processos empresarials i el nostre objectiu queda satisfet quan les cooperatives redueixen temps de gestió empresarial per augmentar temps dedicat a expandir els seus fins socials.

A Som Connexió fem servir un ERP open source, que és un fork d’OpenERP. Si bé el fet de fer servir un ERP (si es fa servir amb seny) ja aporta valor a l’empresa. Comptar amb un ERP integrat amb els diferents sistemes especialitzats que tenim entorn dels processos de Som Connexió, aporta un valor encara major, ja que les dades es comparteixen entre els diferents sistemes i requereixen menys feines repetitives.

Fem-ho possible!

Un cop decidides les solucions tecnològiques, sols ens queda la implementació. Força feina pel davant per ajustar cada eina a les necessitats concretes de Som Connexió, a més de la integració amb l’ERP.

Tot aquest coneixement podrà ser reutilitzat per altres cooperatives de diferents sectors, reduint així la barrera d’entrada de nous projectes i facilitant la seva sostenibilitat.

Hi treballem de valent, aquest any aprofitant el projecte Singulars per donar un bon impuls a Som Connexió i a qualsevol cooperativa que pugui requerir en el futur solucions similars. Open Source per potenciar el cooperativisme i l’ESS!

logos_singulars

3 Me gusta

Gràcies per compartir!
Molta sort en aquesta empresa.

Podeu mencionar quines aplicacions s’han escollit en cada cas?

1 me gusta

Bones @naoise.golden!

Moltes gràcies pels teus ànims!

Les eines que estem fent servir i amb les que estem integrant l’ERP actual de Som Connexió són:

OpenCell - Eina per a facturació de consums massius.
OTRS - Ticketing

Aprofitaré per actualitzar també el contingut del post amb aquests enllaços.

Gràcies pel comentari!! :wink:

2 Me gusta

Volia curiosejar aquest modul pero pel que sembla porta a un repositori que no te res a veure. Algu te el enllaç correcte?

Es pot saber el nom del ERP que feu servir? Es Tryton?

Crec que l’enllaç correcte és https://gitlab.com/coopdevs/opencell_somconnexio_tryton/

Sí, actualment estem fent servir Tryton a la versió 3.8.

Correcte, el link era erroni. El correcte és el que comenta el company @ferran.

Gràcies, ho corregiré al post!

Wow, això es una versió obsoleta ja que va deixar de rebre actuailtzacions de seguretat a l’Abril del 2018 (ara fa un any i mitg).

Com es que no heu migrat a les noves versions?

P.D: No se si ho sabeu però a partir de la 5.0 es llencen el que es coneix com a versions LTS amb soport extes durant 5 anys. Podeu veure’n els detalls a la politica de versions de Tryton

Wow, això es una versió obsoleta ja que va deixar de rebre actuailtzacions de seguretat a l’Abril del 2018 (ara fa un any i mitg).

Som conscients, ja que no només va deixar de rebre actualitzacions, sinó que al cap de poc temps va desaparèixer tota la documentació relacionada amb aquestes versions de la web de Tryton…

Com es que no heu migrat a les noves versions?

Després de fer diverses reunions amb Som Connexió vam arribar a la conclusió que millor invertir temps a treure funcionalitats de l’ERP a sistemes específics, dissenyats per cobrir aquesta necessitat i deixar l’ERP només per a comptabilitat. Al mateix temps vam prendre la decisió de passar a Odoo, ja que veiem que té una comunitat més activa, també ens ha sigut més fàcil trobar empreses del sector cooperatiu que treballen amb Odoo, com és el cas de CoopItEasy o Facttic.

Bàsicament, tenim recursos limitats i vam decidir apostar per reduir funcionalitats al costat de l’ERP i migrar cap a Odoo, per aquest motiu no hem pogut invertir esforços a fer una migració.

Aprofito per recordar que dissabte 26 a les 18:00h a la FESC es realitza una xerrada sobre el tema: SOM CONNEXIÓ: ABORDANT EL REPTE TECNOLÒGIC DE CRÉIXER - Sala Regina de Lamo

Més info http://fesc.xes.cat/programa/

Suposo que va desapareixer quan van canviar el servidor on s’allotjava. De totes fomes la documentació s’inclou al propi font del programa. La podeu trobar a dins del repositori de codi.

Suposo que una de les integracions principals es la de OpenCell. De fet m’agradaria preguntar-vos també el que us proporciona aquest sistema extern que no pogueu trobar dins d’un ERP.