Balanç experiència a Pam a Pam Comunitat Digital

Amb aquesta entrada m’agradaria compartir sensacions i aprenentatges del que ha significat per mi i per Coopdevs participar al projecte Pam a Pam Comunitat Digital, anteriorment havíem comentat al fil procés de contribució a comunitats Open Source, cas de Pam a Pam

A Coopdevs tenim la clara finalitat d’impulsar l’Economia Social i Solidària (ESS) amb software lliure, aquest fet ens ha portat a relacionar-nos amb la XES i participar en varis dels seus projectes i activitats, entre ells Pam a Pam el mapa d’entitats de l’ESS, el mapa es nodreix de dades que aporten voluntàries (xinxetes) que fan una exhaustiva entrevista presencial i valoren diferents aspectes que després es visibilitzen en les fitxes de cada entitat. Pam a Pam compta a una gran comunitat de xinxetes i diverses comissions de treball, entre d’elles la comissió TIC que es centra en el desenvolupament de la plataforma. Jo mateix, com a membre de Coopdevs participo en aquesta comissió des de finals de 2017.

Pam a Pam partia d’un codi propi (no públic), una administració que permetia la gestió dels diferents punts/entitats per part de les xinxetes i la Web amb el mapa realitzada amb Wordpress. Des del principi que la comissió TIC de Pam a Pam tenia la clara intenció de convertir el codi en programari lliure però no ha estat fins aquest any 2019 que s’ha fet efectiu mitjançant 10 sessions on es convidava a més persones (especialment dones) a participar https://pamapam.org/ca/blog/creixer-comunitat-digital-pam-pam/ a la vegada que s’obria el codi i s’anaven definint processos dins de la comunitat.

L’experiència ha estat molt positiva i realment la comi TIC de Pam a Pam, liderada per l’Alba Hierro, ha aconseguit avançar força amb aquesta experiència. Ara que aquestes 10 sessions s’han realitzat puc fer balanç d’alguns aspectes d’aquesta experiència.

M’ha encantat com ha anat

  • El suport de Coopdevs: @ygneo i @danypr92 van fer una complerta formació de GIT. @naoise.golden @enricostn @saulopefa @ygneo han aportat la seva llarga experiència com a contribuïdors en comunitats Open Source i han estat un bon suport que després jo he pogut aportar a la comunitat. @anxodio que es va animar a venir com a contribuïdor en diverses sessions a embrutar-se les mans amb JS HTML & CSS :rofl:

  • La capacitat de convocatòria de Pam a Pam Potser és que sóc molt pessimista però no m’esperava que tanta gent, ni tantes dones :muscle:, responguessin a la crida i s’apuntessin a venir a les sessions. És veritat que no tothom ha pogut venir a totes i a mesura que ens apropàvem a l’estiu va haver-hi algunes baixes, però ha estat una resposta clara què hi ha moltes dones interessades en la tecnologia i alhora en fer un món millor, com a Coopdevs n’hem de prendre nota.

  • La selecció de l’equip tècnic Crec que ha estat un equip molt equilibrat, l’Alba, i la Marga Padilla sempre amb moltes idees per dinamitzar les sessions i el Martín (Jamgo) i jo mateix (Coopdevs) en la part més tècnica. Jamgo va crear el codi així que té el coneixement de com funciona i Coopdevs ha acompanyat en la publicació del codi a Gitlab i en la implantació dels processos de desenvolupament en comunitats Open Source.

Es podria haver fet diferent

  • Stack massa ampli tenim dos repositoris: frontend (wordpress) i backend (l’administració) entre tots dos tenim SCSS & CSS, HTML, JS, JAVA, PHP si sumem que moltes de les participants no havien fet mai cap contribució a Github/Gitlab li sumem GIT i a més algunes persones fan servir Windows, són massa fronts on treballar previ a fer una contribució. Potser m’hagués centrat en resoldre issues molt senzilles per poder dedicar temps a consolidar les dinàmiques de contribució i que realment hi hagués més vida i conversació al Gitlab.

  • Seleccionar un espai més ben adaptat Una mica de llum natural no hauria anat malament, i sobretot una bona connexió a internet, ens costava crear el docker que necessitava descarregar forces dades, o projectar un vídeo…

  • L’expectativa de l’aprenentatge VS la motivació amb les finalitats del projecte Potser es va crear una expectativa massa gran sobre aprendre a programar en 10 sessions, si les assistents venen més amb la idea que van a un curs potser es perden futures membres de la comunitat que participaran de manera més estable perquè les finalitats del projecte s’ho valen. Crec que en projectes socials com Pam a Pam s’ha de posar molt en valor l’impacte social del projecte, segurament per molts desenvolupadors tipus @anxodio el projecte no és gens interessant des del punt de vista tècnic, però si ho és des del punt de vista social i per això volen participar i donar un cop de mà.

I ara què

Crear una comunitat no és una ciència, intervenen molts factors humans, per sort Pam a Pam ja té experiència en gestionar una comunitat d’activistes, s’ha començat a fer camí en l’àrea tecnològica i encara queda molt per endavant.

Coopdevs volem seguir acompanyant a Pam a Pam en aquest procés, per ara la proposta és fer una trobada mensual de la comi TIC i anar treballant. Per altra banda amb socialissues.tech volem atreure desenvolupadores a diversos projectes amb impacte social, i Pam a Pam, com no podia ser d’una altra manera, n’és un d’ells, un projecte molt necessari perquè tothom pugui descobrir les alternatives de l’economia solidària disponibles al territori. :muscle:

Per saber més:

4 me gusta

Enhorabona! Gran escrit, gràcies per compartir.

Gràcies per aquest text i les reflexions @sseerrggii

Penso que fonamentalment representa l’aterratge de Pamapam en el codi obert, per la porta gran, amb el seu propi segell i manera de fer les coses. Aquest projecte ha estat inspirat en iniciatives i referents del món del programari obert, sí, però també en la pròpia essència social i solidària de Pamapam, en la necessitat de dinamitzar, apoderar i generar maneres més justes de fer les coses.

Coincideixo en molts dels punts individuals que es resalten, i crec que el format de retro en que es presenta dona per fer algun apunt. Totalment d’acord en que les dinàmiques de contribució i establiment de la comunitat havien d’ocupar un lloc central. No obstant això, el stack és ampli, sí, però no inabastable, i sembla fins i tot encertat que es treballés per trobar un equilibri fullstack, més que no pas buscar un focus molt més reduït que limités les possibilitats. Si de cas, apuntaria a dinàmiques i materials més amens que ajudin a visibilitzar d’una manera amable les parts tecnològicament més àrides o dificultoses.

Les expectatives d’aprenentatge segurament hi van ser (em fa l’efecte que va ser així, tot i que no ho vaig poder comprovar de primera ma). Vagi per davant que aquestes inquietuds tenen el seu costat positiu, però efectivament poden haver desviat parcialment l’objectiu inicial del propi projecte. No tant per la manca d’interés tècnic, que el té, sinò més aviat per la dificultat de conciliar objectius personals de les participants i els de la pròpia comunitat de Pamapam, articulats al voltant de la seva eina tecnològica de referència.

És important reflexionar sobre els punts de millora que comentes per donar continuitat a la comunitat i fer que les següents passes siguin a l’alçada d’aquest primer projecte… només que encara millor! :smile:

Gràcies de nou a tothom per fer-ho possible!

2 me gusta

Adicionalment al que ja s’ha apuntat, m’agradaria posar en valor especialment el salt que ha fet Pamapam en termes de transparència, gràcies a aquest projecte. L’adopció de dinàmiques de comunitats open source ha provocat un salt qualitatiu enorme on no només s’ha obert el codi, sino també els procesos interns i la comunicació a múltiples nivells. D’ara endavant serà possible conèixer l’estat d’una feature, sotmetre a escrutini una solució determinada, enriquir la documentació tècnica de manera immediata o seguir el full de ruta pels propers mesos, fins i tot en el cas de participants remotes. Tot serà, afortunadament, susceptible de ser millorat -com de fet ja ho era, en secret-, però ara aquesta millora es podrà treballar en obert i amb les contribucions de totes. Això, entre moltes altres coses que se’n deriven (com ara aquest article i les seves reaccions), sembla que com per art de màgia tenen un futur més prometedor i lliure per davant.

2 me gusta

Felicitaciones por el gran aporte de esta experiencia.

En argentina tenemos un trabajo muy importante, en el que participó una cooperativa de
Facttic, que intenta entiendo un aporte en el mismo sentido que Pam a Pam:

En ESSApp podrás buscar a las organizaciones de la Economía Social y Solidaria: cooperativas, medios comunitarios, centros culturales, ferias, emprendimientos, comercializadoras, mercados territoriales y otras experiencias. Podrás acceder a los productos y servicios de la ESS más cercanos a tu ubicación. Podrás informarte a través de medios comunitarios y alternativos y también acceder a la única agenda cultural y solidaria de nuestro país.

2 me gusta