La Zona: Quan un projecte fa evolucionar la cultura d’una organització

Des de 2020 que la comissió de Transició Digital de Coopdevs col·laborem amb la cooperativa Opcions. Inicialment en el projecte La Zona i posteriorment com a consultors IT per tota la cooperativa Opcions.

Opcions compta amb tres pàgines diferenciades:

  • Opcions.org el mitjà de comunicació que ens parla de consum conscient
  • Opcions.coop la web de la cooperativa
  • La Zona, el mercat digital del consum conscient

La Zona és un projecte força ambiciós dins de l’economia solidària, quan en vam parlar per primera vegada el van definir com “volem fer l’Amazon de l’economia social i solidària”, adeu, gràcies 😛 El repte era gran, però contràriament al que pugui semblar no es tracta d’un gran repte tecnològic en primera instància. Una botiga online és quelcom força solucionat i existeixen forces opcions de programari lliure, també quan es tracta d’una botiga amb diverses venedores, e-commerce multivendor.

Ara bé! Si et converteixes en alguna cosa que s’aproxima mínimament a Amazon, vols tenir magatzems gegants i servir milers de comandes el mateix dia aleshores la complexitat es dispara.

El repte real era, i continua sent, un repte de model de negoci i organitzatiu. Opcions ha hagut de canviar la seva forma de treballar i convertir-se en un equip especialitzat en el llançament i manteniment d’un producte digital que ha de satisfer necessitats de consum d’un cert públic. A més, per afegir més dificultat existeixen altres iniciatives a Catalunya que tracten d’aconseguir aproximar-se a un públic similar (AmazCat, KmCat, bcnmarket,…) sobretot argumentant consum de proximitat i potenciació del comerç local.

Per sort La Zona té la capacitat de diferenciar-se clarament al formar part de l’ESS i poder afegir més criteris en la selecció de les venedores i els productes que s’ofereixen a La Zona. Explicar bé aquests criteris és un dels arguments clau per apropar consumidores a La Zona.

Fase 1: Llançament La Zona

Doncs posant fil a l’agulla el primer any ens vam centrar en una única cosa, fer un producte mínim viable MVP i sortir. Sortir va ser l’objectiu principal de la primera fase 2020-2021.

Vam analitzar diferents programaris lliures que ens permetien crear un ecommerce multivendor i finalment per diversos factors vam decidir-nos per Worpress/WooCommerce amb un plugin que converteix WooCommerce en multivendor. Algunes de les preguntes que ens vam fer per prendre aquesta decisió van ser:

  • Té API? (Coopdevs pot desenvolupar integracions)
  • Coopdevs pot desenvolupar plataforma? (depèn del llenguatge de programació Coopdevs pot desenvolupar o cal cercar una altra proveïdora)
  • Equip intern de Coopdevs pot mantenir infraestructura tecnològica?
  • Existeix una comunitat Open Source activa al voltant?
  • Les funcionalitats multi-vendor estan suportades per la comunitat open source?
  • Permet personalització sense tocar codi?
  • Quin cost tenen les llicències?

A destacar que Coopdevs fem consultoria tecnològica, però també estem molt enfocades a negoci perquè les cooperatives amb què col·laborem tinguin èxit en els seus projectes. Ho comento perquè qualsevol consultora IT et vendrà una solució tecnològica basada en els llenguatges de programació que elles ofereixen. Aneu amb compte! En aquest cas WordPress és PHP que Coopdevs no toquem, el que ha estat una oportunitat per intercooperar i afegir més actores al projecte.

Vam aconseguir llançar el juny de 2021 i hem pogut acumular dades des d’aleshores que ens permeten continuar evolucionant el producte entenent millor el nostre entorn.

Fase 2: Business Intelligence, Odoo i reserves

Així doncs comencem la segona fase (2021-2022) mirant les dades. Per això comptem amb la comissió Business Intelligence (BI) a Coopdevs, que ens permet analitzar les dades per poder prendre les millors decisions de negoci.

Un cop anem prenent decisions basades en dades és qüestió d’anar iterant i trobant el nostre lloc fins a fer de La Zona un projecte viable, encara estem lluny, però hem assentat les bases per poder-ho assolir.

Aquest any també implantem Odoo a Opcions perquè pugui centralitzar tots els processos de la cooperativa en una sola eina, aquí també participa una tercera comissió de Coopdevs, Consum, que facilita que diferents cooperatives de consum puguin comptar amb solucions IT tot compartint estratègia tecnològica. CRM, Projectes, Facturació/Comptabilitat, RRHH, etc. Tots aquests processos estaran a un sol lloc, online amb Odoo. Així quan algú ompli un formulari a qualsevol de les 3 webs d’opcions aquest entrarà i es tramitarà a Odoo, o quan entri una comanda a La Zona aquesta es processarà i es facturarà a Odoo.

Finalment, aprofitant la necessitat dels restaurants que formen part de la XAREC La Zona comptarà amb un sistema de reserves, que inicialment servirà per reservar taula a aquests restaurants, però que també es podrà fer servir per reserves de diversos tipus.

Esquema IT d’Opcions a la Fase 2

Aportant metodologies Agile a Opcions

Potser una de les coses que costen més en determinades organitzacions és treballar amb unes fites (scope) flexibles. A més és complicat fer-ho quan es presenten projectes a subvencions. -Què farem aquest any Sergi? – No ho sé, anirem veient sobre la marxa. Aquesta resposta no sol agradar… Fora broma, sí que és possible marcar-se coses concretes a fer en períodes de temps grans, però hem de vetllar perquè aquestes coses siguin més aviat marcs de treball que ens permetin certa llibertat de moviments en cas d’adonar-nos que alguna cosa que teníem prevista s’ha de fer diferent de com teníem previst.

En la visió més clàssica de la gestió de projectes, tenim el triangle format per 3 condicionants: Fites (scope), Temps (time) i Pressupost (cost). Amb aquests tres condicionats que estan fixats a l’inici del projecte hem de jugar i tenen molt pes respecte al què podem fer i la qualitat del que fem.

Amb un abordatge Agile fem una evolució d’aquests conceptes:

  • Fites (scope) es converteix en quelcom flexible que es modifica gràcies al constant feedback que ens donen les proves/resultats que realitzem.
  • Temps (time) es converteix en fluxos de treball més petits, setmanals o quinzenals, que ens permeten planificar de manera més propera a la realitat i adaptar-nos als possibles canvis de scope.
  • Pressupost (cost), sempre tindrem un pressupost limitat, però en comptes de pensar en un cost global per tot el projecte, ens enfoquem a aportar valor al producte en cada iteració i en aquest cas també podem pensar en un pressupost més dinàmic per cada iteració.

En definitiva Agile és sinònim de flexibilitat. Vivim en un món que canvia a gran velocitat, en qualsevol moment poden sorgir noves competidores, en qualsevol moment les dades ens poden donar informació que contradiguin les hipòtesis acceptades. Hem de tenir la capacitat d’adaptar-nos i anar trobant el nostre lloc de manera orgànica en cada context, que a més és únic per cada projecte.

Aquest viatge d’adopció de metodologies Agile pel que respecta als projectes digitals d’Opcions està sent força enriquidor i sorprenent. Ens hem adonat que en aquestes fases inicials de la digitalització dels serveis que ofereix Opcions estan sent més importants els aspectes organitzatius que no pas els tecnològics. Per sort aquest camí no l’estem fent soles, està sent una experiència d’intercooperació molt enriquidora amb tot l’equip d’Opcions, Talaios Koop, Misha, Ardit i Agència Talaia. Gràcies a totes, seguim endavant!

1a trobada Komunigi.