1a trobada Komunigi.

El passat mes de març, usuaris i desenvolupadors ens vam trobar per a millorar les solucions tecnològiques pels supermercats cooperatius.

Els passats 13 i 14 de març, es va celebrar a Brussel·les la primera trobada/hackathon de Komunigi, una comunitat d’usuaris i desenvolupadors que construeixen conjuntament eines de programari de codi obert (open source) pel sector dels supermercats cooperatius. Coopdevs participa, junt amb Coop It Easy, de la comunitat de desenvolupadors, pel que tres dels membres amb diferents perfils —tant funcionals com tècnics— de la cooperativa, vam viatjar fins a Brussel·les per a compartir els nostres coneixements i experiències, així com per debatre sobre la governança i el finançament del projecte.

La trobada es va realitzar a la seu de la cooperativa Smart a Brusel·les

El projecte Komunigi

L’origen de Komunigi està en el moviment creat a Europa per l’estrena del documental de Tom Boothe “Food Coop” sobre l’experiència del supermercat novaiorquès “Park Slope Food Coop” que us explicàvem en un post anterior. A Brussel·les es va crear el supermercat BEES Coop i a partir de la solució desenvolupada per Coop IT Easy (CIE) basada en Odoo per a aquest supermercat. Ja hi ha una dotzena de projectes a Bèlgica, França, Suïssa i Alemanya —de la mà de CIE— i cinc a casa nostra —de la mà de Coopdevs— que comparteixen la mateixa solució tecnològica. Gràcies al programa “Prove your social innovation” de la regió “Bruxelles-Capitale” CIE ha pogut posar en marxa el projecte Komunigi com un marc d’intercooperació entre usuaris i desenvolupadors.

El projecte està dividit en dos eixos: el primer és la intercooperació entre dues comunitats (usuaris i desenvolupadors) i el segon és reduir les barreres de la col·laboració tècnica, ja que el codi lliure es desenvolupa per ara només per part de CoopIt Easy i Coopdevs i es tracta de permetre que altres puguin contribuir.

La trobada es va organitzar en dues jornades, la primera el diumenge 13, estava focalitzada sobretot en la comunitat d’usuaris i la segona, dilluns 14, més sobre la comunitat de desenvolupadors, però amb activitats pensades també per a usuaris.

El focus sobre la comunitat dels usuaris.

Diumenge, després d’un plenari de presentació i una activitat per trencar el gel, es va demanar als usuaris de proposar petites possibles millores a Odoo que els desenvolupadors poguessin abordar en un període de temps suficient (4 h) per a ser solucionades durant les dues jornades de la trobada. Després de recollir les propostes i d’una anàlisi prèvia per part dels desenvolupadors, es van descartar aquelles que no era viables de fer durant la trobada i seguidament, es van prioritzar per votació dels usuaris, quatre de les tasques per a intentar resoldre-les durant la trobada. Aquestes van ser:

  • Una millora en la gestió d’un informe fiscal necessari per als supermercats belgues.
  • Afegir una columna a la vista de les tarifes de preus per a poder editar més fàcilment els preus de venda dels productes sense haver d’entrar dins de cada producte.
  • Una millora en la gestió de la validació dels fulls d’assistència dels torns de treball relacionat amb els avisos que apareixen abans de la validació
  • Modificar l’ordre d’aparició dels moviments d’estoc en la llista de cada producte per a que apareguin els més nous a la part superior.

Una vegada determinats els temes, el grup es va dividir per a redactar les especificacions de cada una de les millores a fer.

Després de dinar ens vam separar de nou en diferents grups. Per una banda, els desenvolupadors van repartir-se les millores a resoldre i els usuaris es van dividir en dos grups per debatre, un sobre possibles millores en el procés de compres a proveïdors, l’altre en la recepció de mercaderies.

Per acabar el dia ens vam trobar tots junt de nou per a escoltar dues ponències de molt interès. La primera a càrrec de Robert Viseur, professor i investigador a la Universitat de Mons, va ser sobre “Crear un model de negoci just al voltant d’un bé comú digital: una reflexió sobre el projecte Komunigi”, una aproximació des de la recerca als models de negoci basats en programari de codi obert. En la segona, Sylvain Legal ens va explicar la seva experiència com a responsable IT al Grup Regional Alimentari de Proximitat (GRAP) fent servir programari de codi obert, Odoo inclòs. GRAP és una cooperativa que agrupa una seixantena de projectes relacionats amb l’agricultura ecològica que inclou 34 botigues, 7 projectes de restauració (bars, restaurants i food-trucks) i 18 transformadors artesanals d’aliments que comparteixen, entre altres serveis, el suport IT proporcionat per un equip tres persones que lidera Sylvain.

El focus en la comunitat de desenvolupadors.

La jornada de dilluns es va focalitzar més en la comunitat de desenvolupadors i després de la benvinguda conjunta ens vam dividir de nou entre desenvolupadors i usuaris i analistes. Els primers van posar sobre la taula alguns dels problemes i àmbits de treball comuns que es podien abordar tant durant la trobada com en el futur. Van treballar temes com unificar eines i criteris del treball més tècnic relacionat amb control de noves versions, proves i infraestructura; la migració d’aquests mòduls cap a la OCA (Odoo Community Association); el desenvolupament per a fer servir Pywebdriver per a la gestió de bàscules i altres perifèrics als supermercats o triar quina estratègia fer servir per a migrar els Odoo dels supermercats cap a noves versions d’Odoo (14/15/16).

Mentrestant, els usuaris i els analistes van estar treballant sobre una proposta de bossa d’intercanvi de torns de treball als supermercats cooperatius que està en desenvolupament per part de Beescoop i CoopItEasy. A mig matí els desenvolupadors van separar-se en grups per a acabar les propostes de millora del dia a interior i usuaris i analistes vam visitar Bloum, una cooperativa de consum propera especialitzada en la venda a granel que usa Odoo, on vam poder conèixer de primera mà una solució d’autopesada d’envasos per a optimitzar el procés de pagament per caixa.

Després del dinar els desenvolupadors van seguir amb les propostes pendents i els usuaris i analistes vam fer feina compartint experiències de cada projecte amb gestió de producte, compres i gestió de torns de treball.

Per acabar la trobada, ja en plenari, vam debatre sobre la governança de Komunigi. Com continuar fent feina conjuntament i com optimitzar els recursos disponibles per a millorar el suport IT al sector dels supermercats cooperatius en particular i a l’economia social en general fent servir eines tecnològiques basades en codi obert de qualitat i efectives.

Van ser dos dies molt intensos, però plens d’aprenentatges i una gran experiència que ens va servir per estrènyer més encara els vincles amb CoopItEasy, poder dissenyar una estratègia conjunta més consistent i robusta per millorar en les solucions tecnològiques pels supermercats cooperatius.

Aliança per impulsar nous models de Comunitats Energètiques des de l’economia social i solidària